Kaynak uygulamalarında robot teknolojisi kullanımı otomotiv ve yan sanayi, metal-makine sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde artarak devam ediyor. Kaynak uygulaması, robotlu uygulama alanlarının başında geliyor. Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, kaynak uygulamasında dikkat edilmesi gerekenlere değinirken iş birliğine dayalı cobot’ların avantajlarını anlattı
Kaynak uygulamasının çalışan için zorlu, tekrar eden ve iş sağlığı açısından risk oluşturması, bu işlemi yeni bir teknoloji ile daha kolay ve esnek yapma ihtiyacını doğuruyor. Universal Robots’un insanla iş birliğine dayalı cobot’ları sayesinde kaynak uygulamasında da önemli avantajlar sağlanıyor. Cobot’lar esnek konumlandırma özelliğiyle farklı çeşitlilikte düşük ya da yüksek adetlerdeki parçaların kaynak işlemlerini güvenle gerçekleştirebiliyor.
“Kaynak uygulamasında erişim mesafesi, doğru pozisyon ve esnek konumlandırma önemli”
Hassasiyet gerektiren bir uygulama olan kaynak uygulamalarında dikkat edilmesi gerekenlere değinen Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Cobot’la yapılacak kaynak tekniğini ve kaynak makinesini doğru tercih etmek gerekiyor. Kaynak parçasının boyutlarına göre doğru cobot’un seçilmesi de önemli. Örneğin bu noktada erişim mesafesine bağlı olarak UR10 serisi cobot’larımızın kullanılmasını öneriyoruz. İkinci olarak doğru açıda ve pozisyonda kaynak yaptığınızdan emin olmak gerekiyor. Esnek konumlandırma avantajı kaynak uygulamasında dikkat edilmesi gereken üçüncü ve en önemli kriterdir. Örneğin kaynakta kullanılan parçalar ağır ve metal olduğundan konvansiyonel robotları uygulamanın önüne getirmekte güçlük yaşarsınız. Bu yüzden uygulamayı robotun önüne getirmek için de harici ekipmanlar kullanmak zorunda kalırsınız. Bu hem zaman hem verimlilik hem de maliyet kaybı oluşturuyor. Universal Robots’un insanla iş birliğine dayalı cobot’ları ise esnek konumlandırma, hızlı kurulum, elle hareketle programlama özelliğiyle kaynak uygulamalarında başarılı ve güvenli bir çözüm sunuyor” diye ifade ediyor.
“Mobil kaynak sistemiyle farklı görevler uygulanabiliyor”
Gök, “Tüm eksenlerde ±360 derece rotasyon imkanına sahip cobot’lar hafifliği, kompakt yapısı, kolayca yeniden konumlandırılması ve esnek üretim imkanı sağlamasıyla kaynak uygulaması için mükemmel bir seçim oluyor. Cobot’lar 220 V tek faz enerji ihtiyacı özellikleriyle mobil olarak otonom araçlar veya manuel hareket ettirilebilen taşıyıcı arabalarla konumlandırılabiliyor, farklı istasyonlardaki görevler (kaynak, makine besleme vb. birçok uygulama) cobot’lar ile gerçekleştirilebiliyor. Cobot’lar herhangi bir özel yetenek ya da uzmanlık gerektirmeyecek şekilde hızlı kurulum ve entegrasyon, elle hareketle ya da kontrol kumandasıyla kolay programlama sayesinde güvenle kullanılıyor” diye belirtiyor.